Direktlänk till inlägg 1 september 2010

Från lättsam lek till blodigt allvar

Av Gustafsson - 1 september 2010 03:14

Idag ska jag skriva lite om den sjätte anpassningen nämligen skolan och barnens anpassning till den. Som ni vet har Madeleine och Pontus börjat på International School of Kuala Lumpur, i folkmun kallad ISKL. Det är en privatskola med omkring 1500 barn från över 60 länder i världen. Det är lite cool att de får träffa så många barn med så olika nationaliteter, kulturer och språk. Varje klass utgörs av mellan 16-22 barn och två tredjedelar av lärarna har doktorsgrad i sina ämnen. Madeleine går i High School, grade 9 och Pontus Middle School, grade 7. De börjar skoldagen  kl. 8.00 och slutar 14.45 ISKL var den första skolan med Amerikansk läroplan i Malaysia. Den startade 1965 och är således en etablerad skola. Skolan har tvåterminers system så barnen kommer att ha sommar, jul och påsklov precis som vanligt. Hade de blivit antagna till en Engelsk skola hade de haft 3 terminers system och hade de gått i Australiensisk skola hade de haft 4 terminers system. Val av skola är vi helt nöjda med så räkna med att vi kommer hem på sommrarna. 


  Hoppas bara att vattnet är lika varmt i Sverige som här i Malaysia!!!!


Antagningsprov

För att bli antagna till skolan måste alla barn genomgå en assessment, dvs. ett test som mäter hur mycket engelska de kan. De måste också göra ett mattetest. Testet tar ungefär 3 timmar. Både Madeleine och Pontus klarade testet och blev antagna. Joel gjorde testet i fredags men vi har inte fått svar än från hans lärare. Vi får se. Men det är inte automatiskt så att alla barn har rätt att börja på vilken skola som helst. Skolplikt finns inte! Det är resultatet av assessmenten och föräldrarnas alt. företagens plånböcker som styr om barnen blir antagna. Detta skiljer ju sig radikalt från det allmänna Svenska skolsystemet och dess skolplikt.


Skoluniform

För samtliga barn är det också obligatoriskt att bära skoluniform. Det är bara tillåtet med marinblå lång- kortbyxor eller kjol och tenniströjor i mellanblått eller vitt. De måste också köpa gymnasikkläder och tjocktröjor som är märkta med ISKL. De måste bära som de säger `proper shoes´, vilket betyder att de inte får ha flippflopp skor eller foppatofflor. Dessutom får tjejernas kortbyxor inte rullas upp så att deras ben syns mer än kortbyxans längd. Tröjorna ska vara knäppta - inte uringade, inte upprullade så att axlarna eller magen syns. Samtliga kläder köper man i en klädbutik på skolan. Trots dessa regler tycker jag att det är helt okej med skoluniformern för det blir inte lika mycket hets kring märkeskläder eller att favoritkläderna inte blivit tvättade i lika snabb takt som barnen förväntar sig. Sen blir ju klädkontot billigare vilket är ett plus i kanten. Men det är klart, alla barn blir ju lika varandra och frågan är ju vad tonåringar gör för att sticka ut från mängden....kanske tatueringar, piercing, smink eller bad behavior...ja, det får väl tiden visa.


Skolbuss

Eftersom vi valt att bo i Mont´ Kiara området, ett riktigt expatområde, måste barnen åka buss till skolan. Bussen går 07.04 från vårat condo och kör hem barnen vid tre olika tillfällen. Har de behov av att få hjälp med läxor, deltar i möten eller sportaktiviteter så får de se till att hinna med buss hem. Missar de bussen får vi föräldrar hämta dem. Bussen tar ca 45 minuter och först var vi lite oroliga för att det skulle bli jobbigt för dem. Men allteftersom har vi kännt att det är okej med buss. Barnen får tid att varva ner och umgås med kompisar under bussfärden. För när väl alla barn har kommit tillbaka till sina hem umgås de inte fysiskt med varandra. De träffas endast elektroniskt via facebook. Alla går hem för att PLUGGA. Så buss är bra.... Dessutom är trafiken så tät att det är säkrare att åka buss. Bussarna är väl märkta och samtliga trafikanter tar stor hänsyn till dem. Vi är bara lite oroliga för hur Joel ska klara att åka bus.


Skolmat

En annan ovan sak är lunchen. Barnen äter i canteens vilket betyder att vi dagligen måste förse barnen med mellan 5-10 Ringit (15-25 kr) så att de kan köpa mat. Det finns 4-5 olika restauranger som serverar wester-, asien-, non halal-, indiskinspirerad mat. Så det finns olika nudel- och risrätter, spagetti, hamburgare, soppor och kyckling, kyckling och kyckling. Problemet är dock att restaruangerna serverar en hel de onyttiga saker såsom muffins, popkorn, chocklad, sötläsk, alla möjliga sorters kakor......glass. Madeleine och Pontus säger att många barn inte äter mat utan bara muffins eller glass. Så detta system är mycket annorlunda mot våran Svenska bambamat och glömmer barnen pengar får de ingen mat den dagen. Dock finns det alltid gratis vatten att dricka!!!! Vi och barnen har slutit en deal. De ska äta mat och får bara köpa snacks på fredagarna .


Skolmateriel

När det gäller skolmateriel så skiljer det sig också från Sverige. Här måste varje barn köpa det som lärarna säger. Alla lärare ger ut en lista på vad de anser att barnen ska köpa. Det kan vara linjal, kritor, anteckningsböcker, register, grafblock, pennor av olika sorter, pärmar, suddigum, miniräknare, fickminne osv. Ibland är det så att lärarna börjar lektionen med att kontrollera att barnen har med sig allt. Läraren ber att få se linjalen eller miniräknare och då måste barnen kunna ta fram sin linjal eller miniräknare. Är det så att barnen har glömt den eller glömt att ta tillbaka den från något annat barn som lånat den, blir det en anmärkning. De samlar också in barnens pärmar för att se att de har organiserat pärmen efter en viss ordning. Har barnen oording blir det anmärkning. Anledningen till att lärarna gör dessa kontroller är att de vill lära barnen att ta ansvar för sig själva och sina saker. De förbereder dem för framtiden. Jag vet inte riktigt vad jag ska tycka men hittills så kan vi se att båda våra barn faktiskt håller ordning på sina saker. Detta är en stor skillnad mot hemma i Sverige där de sprang och letade efter sudd eller linjaler. Nu vet de var de har sina saker. 


 


Drogtester

De gör också slumpmässiga drogtester på barnen. Om barnet blivit utsedd till testperson ska han eller hon lämna urin som sedan skickas till USA för analys. De testar barnen när de börjar årskurs 6 ända upp till årskurs 12. Om de finner droger i barnens urin blir de avstängda i 10 dagar och måste under dessa dagar delta i en antidrog utbildning. Har inte fått koll på vad som går som droger och vad som inte går som droger.  


Sport och fritidsaktiviteter

Skolan står för en mängd olika sport och fritidsaktiviteter. Dessa aktiviter deltar barnen i efter avslutat dag eller innan skoldagen börjar. En del har exempelvis träning mellan 06.00-07.00 på morgonen eller på lördagar. Är barnet tillräckligt duktigt blir han eller hon uttagen till skollaget och får resa och tävla mot andra internationella skolor i såväl Malaysia som utomlands. Detta är ju lite häftigt och annorlunda. Men om barnen blir antagna till skollaget och tävlar måste de själva se till att de tar igen den undervisning, läxor och prov som de missar. På så sätt blir kraven väldigt höga på barnen. Varken Madeleine eller Pontus har valt någon fritidsaktivitet då de själva tycker att de har fullt upp med att lära engelska.   


Läxor och arbetsinsats

Men den allra största skillnade mellan Sverige och skolan här i Malaysia är LÄXORNA. Alla barn läser grundämnena matte, science (fysik, kemi, miljökunskap och biologi), social studies (historia, geografi, samhällskunskap), gymanstik och hälsa, art (konst, keramik, fotografi), engelska och andra språk som franska, spanska, mandarin, malayiska, koreanska eller japanska. VARJE DAG har de minst 2-4 läxor vilket gör att de sitter och läser mellan 17.00-22.00 PUST!!!! Läxorna ska lämnas in och lärarna bedömer dess innehåll och om de har gjort dem. Sen ser vi föräldrar (även barnen) vilket betyg de får genom den elektronsika lärplattform Moodle. Betygen är kvantiativt satta vilket betyder att om de får 59% felaktiga svar eller inte har lämnat in läxan blir de underkända. Betygssystemet ser ut så här:


60-62% ger D-

63-66 ger D

67-69 ger D+

70-72 ger C-

73-76 ger C

77-79 ger C+

80-82 ger B-

83-86 ger B

87-89 ger B+

90-92 ger A-

93-96 ger A

97-100 ger A+


A + är alltså det bästa betyget. Samma system använder de när de gör så kallade quiz eller prov. Dessa är lärarnas kunskaps- och förståelsekontroller. Så för varje inlämnad läxa (arbetsinsats) eller quiz (kunskaper och förståelse) kan vi se vilket betyg barnen fått. Det är vanligt att nyanlända barn slutar med betyg som ligger på C. Detta sätt att betygsätta kan antigen stressa eller motivera barnen. Hittills har våra barn blivit motiverade av systemet för de säger att imorgon ska jag ha B- på den hemläxan och A på engelskaprovet. Men en nackdel är att eftersom de har så många läxor blir inte så mycket träffar med kompisar. Det finns nästan inga barn som ungås på vardagarna, alla är hemma och pluggar. Detta är lite synd.


Dagens morgontemperatur är + 31 C och .


Tjingeling       


  Vi ses!  

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Gustafsson - 16 oktober 2011 15:49

           

Av Gustafsson - 16 oktober 2011 15:47

Joels fotbollsträning   Joel bästa kompis, Archie får sin pokal     Teknikträning ...

Av Gustafsson - 18 januari 2011 04:51

Hi, Monica, Mia Z och jag hade bokat en resa till kusten på nordvästra sidan av Malaysia under 2 nätter och tre dagar. Hela resan, för alla tre, kostade 3300 rm (2500 kr per person) och detta inkluderade flyg tur och retur, boende, helpension oc...

Av Gustafsson - 18 januari 2011 04:39

Hej,   Mias sista kväll i KL spenderades på Luna skybar. Med var Monica, Mia Z och min kinesiska väninna Joy. Vi klädde upp oss och tog en taxi till stället.     De blev imponerade av utsikten och den vackra omgivningen. Twintower lyste ...

Av Gustafsson - 17 januari 2011 02:54

Hi, Vi var allihopa bjuda på nyårsparty hos Anki och Mishi. De hade bokat ovanvåningen på ett condo, 36 våningen, med utsikt över hela Kuala Lumpur. Så när klockan närmade sig 17.00 blev det ordentlig fart med duschningar, smikningar och kläd...

Ovido - Quiz & Flashcards